Welcome guest, is this your first visit? Create Account now to join.
  • Login:

Welcome to the Wanita Melayu Online.

If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed.

Page 1 of 2 12 LastLast
Results 1 to 20 of 22
  1. #1
    Pemilik RM Megamall
    Join Date
    03 Jul 2007
    Posts
    3,749

    Ibu Jari Keatas Kapsul BARAKA - Habatussauda'

    ~ reserved ~

  2. #2
    Pemilik RM Megamall
    Join Date
    03 Jul 2007
    Posts
    3,749

    Ibu Jari Keatas Re: Kapsul BARAKA - Habatussauda'

    KAPSUL HABATUSSAUDA BARAKA - RM15
    NOW RM10




    • Mempunyai 24 kapsul
    • Sebagai makanan tambahan untuk mengekalkan kesihatan dan merawat segala penyakit..insyaALLAH
    • Diimport terus dari Mesir
    Hadis riwayat Bukhari menyebut seperti berikut:




    ....الْحَبَّةِ السَّوْدَاءِ شِفَاءٌ مِنْ كُلِّ دَاءٍ إِلَّا السَّامَ

    Maksudnya: "Habbatus sawda’ mempunyai penawar bagi semua penyakit kecuali maut.”

    Ciri-Ciri Habbatus Sawda’Menurut Dr. Abdullah Abdurraziq Mas’ud, di dalam kamus al-Mu’jam al-Wasit mendefinisikan habbatus sawda’ iaitu sebagai sejenis rumput yang berwarna hitam yang bermusim tahunan. Ia mempunyai daun yang kecil serta halus dan bunganya pula berwarna biru. Di hujung bunga tersebut terdapat buah yang berbungkus yang di dalamnya terdapat biji kecil yang berwarna hitam.



    Dari sudut saintifik, habbatus sawda’ ini termasuk di dalam famili atau jenis Nigelle dan Ranunculus atau Remun Culaceae dan nama saintifik bagi habbatus sawda’ ini ialah Nigelle Santiva.

    Fakta Saintifik: Nilai-Nilai Perubatan Dan Kandungan Yang Terdapat di Dalam Habbatus Sawda’.Melalui hasil analisa yang telah dijalankan oleh Dr. Zemmy HM Rai, beliau mendapati bahawa habbatus sawda’ ini mengandungi enzim-enzim penghadaman, fostat, kalsium sulfur, karbohidrat, anti bakteria, anti kanser, hormon-hormon penguat tenaga batin, unsur-unsur peningkatan seksual, melawas air kecil (kencing) dan penyembuh demam kuning. Malah di dalam habbatus sauda’ ini juga terdapat beberapa bahan yang penting iaitu fixed oil (saturated dan unsaturated), minyak-minyak asas (sterol, carvone, thymohydro quinine, limonine, cymene), alkali (alkoloids), saponin dan asid amino.

    Pada tahun 1986, Dr. El-Kadi dan Dr. Kandil membuat kajian yang melibatkan dua kumpulan sukarelawan. Bagi kumpulan pertama, setiap individu diberikan kapsul habbatus sauda’ sebanyak satu gram bagi diambil dua kali sehari selama empat minggu dan kumpulan kedua diberikan kapsul kosong atau placebo. Kadar sel-sel putih dalam darah atau complete lymphocyte count dikenal pasti sebelum dan selepas kajian dilakukan. Selepas empat minggu, didapati daya ketahanan sel putih atau helper to suppressor T-cell ratio sukarelawan yang mengambil habbatus sauda’ meningkat sebanyak 72 kumpulan dan sebaliknya bagi kumpulan yang kedua, ia didapati menurun sebanyak 7 peratus. Dalam laporan yang dikemukakan, mereka merumuskan penemuan ini dapat dijadikan batu asas bagi merawat pesakit-pesakit AIDS, barah dan seumpamanya kerana habbatus sauda’ mampu merangsang sistem pertahanan badan atau immune system secara positif. Keputusan kajian ini disahkan oleh kajian lain yang dilakukan oleh doktor Basil Ali dan kumpulannya dari Kolej Perubatan Universiti Raja Faisal. Hasil kajian itu dimuatkan di dalam Saudi Pharmaceutical Journal pada tahun 1993. Dr. Haq dari Pusat Penyelidikan Biologi dan Perubatan di Riyahd, Saudi Arabia juga mengesahkan kebenaran penemuan ini pada tahun 1997.

    Terdapat banyak lagi kelebihan habbatus sawda’ yang telah dibuktikan berdasarkan kajian-kajian yang dijalankan oleh para pengamal perubatan sedunia yang lain. Antaranya Dr. Badr-el-din dan Dr. Mahfouz pada tahun 1960 mendapati ianya berfaedah dalam rawatan penyakit asma. Kajian yang dilakukan di Pusat Penyelidikan Amala di Amala Nagar, Kerala, India pada tahun 1991 mendapati ianya dapat membantu dalam rawatan kanser. Ahli-ahli sains dari Jabatan Farmasi, Universiti Dhaka Bangladesh melakukan kajian yang membandingkan habbatus sawda’ dengan lima antibiotik yang terkenal dan mendapati ianya lebih berkesan berbanding kelima-lima antibiotik tersebut.

    Demikianlah penemuan-penemuan saintifik yang direkodkan oleh para ilmuan Islam dan bukan Islam dalam penyelidikan mereka dalam mengkaji dan menguji keabsahan kata-kata Baginda Rasulullah s.a.w.




  3. #3
    Ahli Baru
    Join Date
    21 Nov 2006
    Posts
    75

    Default Re: Kapsul BARAKA - Habatussauda'

    kita pun makan brand ni.
    tapi makan on off.. apapun habatussauda mmng bagus...

  4. #4
    Pemilik RM Megamall
    Join Date
    03 Jul 2007
    Posts
    3,749

    Ibu Jari Keatas Re: Kapsul BARAKA - Habatussauda'

    Quote Originally Posted by eye2 View Post
    kita pun makan brand ni.
    tapi makan on off.. apapun habatussauda mmng bagus...
    ha'a..xpe
    kalau xde sakit apa2 pon, kira sbg supplement kan..
    insyaAllah boleh mengelakkan kita dari pelbagai penyakit di kemudian hari

    prevention is better than cure
    apa2 pon semuanya bergantung pada Nya..
    Sila Klik Banner di Bawah
    Gedung Tekstil ida101

  5. #5

    Default Re: Kapsul BARAKA - Habatussauda'

    rm 15 termasuk pos ke? mkn sehari brape bj?

  6. #6
    Pemilik RM Megamall
    Join Date
    03 Jul 2007
    Posts
    3,749

    Ibu Jari Keatas Re: Kapsul BARAKA - Habatussauda'

    Quote Originally Posted by lilypie View Post
    rm 15 termasuk pos ke? mkn sehari brape bj?
    ya..termasuk pos
    3 x sehari, sebiji sekali mkn

  7. #7
    Peniaga Mini @ Teratai2Ekin Mall
    Join Date
    09 Oct 2007
    Posts
    1,217

    Default Re: Kapsul BARAKA - Habatussauda'

    salam...

    klu untuk sakit2 lutut tau sendi2 elok makan pil nie.... my MIL mempunyai maslah sakit lutut...dari dulu lagi...dah macam2 ubat makan... kalau bagus nak juga bagi dia cuba...

  8. #8
    Pemilik RM Megamall
    Join Date
    03 Jul 2007
    Posts
    3,749

    Ibu Jari Keatas Re: Kapsul BARAKA - Habatussauda'

    Quote Originally Posted by sash_ass View Post
    salam...

    klu untuk sakit2 lutut tau sendi2 elok makan pil nie.... my MIL mempunyai maslah sakit lutut...dari dulu lagi...dah macam2 ubat makan... kalau bagus nak juga bagi dia cuba...

    salam..
    habataussauda ni mmg utk segala penyakit
    tapi kena makan berterusan sbg supplement
    sbb dia x terus baik mcm mkn ubat yg ada drugs
    Sila Klik Banner di Bawah
    Gedung Tekstil ida101

  9. #9
    Pemilik RM Megamall
    Join Date
    03 Jul 2007
    Posts
    3,749

    Default Re: Kapsul BARAKA - Habatussauda'

    dapatkan harga LEBIH istimewa untuk belian 10 kotak ke atas
    Sila Klik Banner di Bawah
    Gedung Tekstil ida101

  10. #10

    Default Re: Kapsul BARAKA - Habatussauda'

    Quote Originally Posted by ida101 View Post
    dapatkan harga LEBIH istimewa untuk belian 10 kotak ke atas
    salam..ayu dr langkawi..

    berminat nak beli 10 kotak, brp yg perlu dibank in? kanak bawah 4 thn boleh makan x? caranya?

  11. #11
    Pemilik RM Megamall
    Join Date
    03 Jul 2007
    Posts
    3,749

    Default Re: Kapsul BARAKA - Habatussauda'

    Quote Originally Posted by ayuchot View Post
    salam..ayu dr langkawi..

    berminat nak beli 10 kotak, brp yg perlu dibank in? kanak bawah 4 thn boleh makan x? caranya?
    salam ayu... cek pm ye
    Sila Klik Banner di Bawah
    Gedung Tekstil ida101

  12. #12
    Pemilik RM Megamall
    Join Date
    03 Jul 2007
    Posts
    3,749

    Default Re: Kapsul BARAKA - Habatussauda'

    stock available..
    by pos atau anda di sekitar dayabumi boleh dtg kekedai kami di lot G-16
    Sila Klik Banner di Bawah
    Gedung Tekstil ida101

  13. #13

    Default Re: Kapsul BARAKA - Habatussauda'

    Dengar ada packing baru warna putih line oren, boleh cod area shah alam? Kalau beli lebih 10 kotak berapa best price boleh bagi? Msg saya di 013-3480876 yea...

  14. #14
    Pemilik RM Megamall
    Join Date
    03 Jul 2007
    Posts
    3,749

    Default Re: Kapsul BARAKA - Habatussauda'

    Quote Originally Posted by cikfen View Post
    Dengar ada packing baru warna putih line oren, boleh cod area shah alam? Kalau beli lebih 10 kotak berapa best price boleh bagi? Msg saya di 013-3480876 yea...
    salam cikfen,
    saya x pasti pulak packing warna putih tu, yg ada stok spt dlm gambar
    shah alam saya poslaju ajer
    anyway sy dh sms harga ye..tq
    Sila Klik Banner di Bawah
    Gedung Tekstil ida101

  15. #15

    Default Re: Kapsul BARAKA - Habatussauda'

    Kapsul ni lelaki n pmpuan leh mkn ke?ada efek ape2 x?nanti pm k

  16. #16
    Pemilik RM Megamall
    Join Date
    03 Jul 2007
    Posts
    3,749

    Default Re: Kapsul BARAKA - Habatussauda'

    Quote Originally Posted by Linda602 View Post
    Kapsul ni lelaki n pmpuan leh mkn ke?ada efek ape2 x?nanti pm k
    semua org boleh mkn dear..cek pm ye
    Sila Klik Banner di Bawah
    Gedung Tekstil ida101

  17. #17

    Default Re: Kapsul BARAKA - Habatussauda'

    Salam kak ida. Linda dah pm pyment kapsul. Cek pm k.

  18. #18
    Pemilik RM Megamall
    Join Date
    03 Jul 2007
    Posts
    3,749

    Default Re: Kapsul BARAKA - Habatussauda'

    Quote Originally Posted by Linda602 View Post
    Salam kak ida. Linda dah pm pyment kapsul. Cek pm k.
    salam linda..
    dah pos ye td..pos ekspres 1-2 hari sampai la insyaAllah..
    mekaseh ye..
    Sila Klik Banner di Bawah
    Gedung Tekstil ida101

  19. #19

    Default Re: Kapsul BARAKA - Habatussauda'

    Slm kak ida. Brg da smpi

  20. #20
    Pemilik RM Megamall
    Join Date
    03 Jul 2007
    Posts
    3,749

    Default Re: Kapsul BARAKA - Habatussauda'

    Quote Originally Posted by Linda602 View Post
    Slm kak ida. Brg da smpi
    ok dear..tq
    Sila Klik Banner di Bawah
    Gedung Tekstil ida101

 

 
Page 1 of 2 12 LastLast

Tags for this Thread

Bookmarks

Bookmarks

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •