Welcome guest, is this your first visit? Create Account now to join.
  • Login:

Welcome to the Wanita Melayu Online.

If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed.

Page 1 of 5 12345 LastLast
Results 1 to 20 of 92
  1. #1
    Peniaga Supreme @ Causeway Mall
    Join Date
    04 Jun 2009
    Posts
    252

    Gelihati |Cerita Tentang Pam Susu|

    Salam mommies semua..

    Saya nak ajak mommies semua berkongsi 'cerita' tentang Medela anda.. Tak kira la Harmony ke.. Swing ke.. Freestyle ke.. Yang pentingnye Medela.. Mudah2an dapatlah kiranye kita berkongsi tips2 yang berguna!!

    Okay, saya nak mula dulu.. Saya bermula dengan Medela Harmony ku yang tersayang itu.. , saya beli sebab dulu bajet saya ciput aje.. tak mampu la mak nak beli yang mahal2.. tapi memandangkan waktu kerja saya agak fleksibel (yang tidak memerlukan saya khidmat pam elektrik).. maka setelah saya berfikir masak2.. saya pun 'invest' la beli Harmony ni..

    One thing yang paling saya suka tentang Medela Harmony is, 'part'nye sikit je, dan senang untuk dibersihkan dan dipasang.. anak2 saya pun boleh buat.. Semudah 1, 2, 3!

    Bila 'part' dah sikit, saya takde masalah nak angkut gi tempat keje. Saya guna 'cooler bag' tajuk MLO. Semua muat dlm beg tu, 4 botol MLO, 3 ice packs ngan pam Medela ku.


    ~My Harmony Set~



    1. Masukkan semua 4 botol
    + 2 ice packs kat sebelah
    menyeblah.


    2. Semua parts pam
    kumasukkan dlm beg
    plastik.


    3. Letakkan ice pack
    ketiga di atas botol2
    tadi.


    4. Tadaaa!! Baru letak
    parts harmony td di
    atasnye. Lastly, zip!



    Keduanye, Harmony tak bising-memang tak berbunyi langsung. Senyap aje.. sedar2 botolku dah penuh.. 'Compared' ngan pam manual *ven*, dia ada bunyi sikit.. (sikit je.. jan marah ye *ven* users)

    Ketiganye, Medela's 2-Phase Expression tu.. Memula pam ni 'stimulate' breast sampai rasa 'let down reflex'.. Pastu, wallah! Susuku begitu 'heaven' sekali.. Pastu pam la sampai penuh.. Alhamdulillah..

    Tips saya:

    1- Jgn sesekali masukkan pam anda ke dalam peti ais (sebab malas nak basuh). Ini akan menyebabkan pam anda akan cepat rosak (retak/pecah).

    2- Jgn lupa basuh 'membrane' anda setiap kali selepas mengepam ye.. 'membrane' bende putih halus tu.. kalau tak buka (tuk lalukan air) nanti berkulat.. Ewww!!

    3- Hati2 ngan bende putih halus dekat leher 'handle'. Sebab kalau bende tu terputus, memang tak leh nak mengepam..

    Okay mommies out there, i'm waiting for your testimonials yah!!

  2. #2
    Peniaga @ D'Airiz Plaza
    Join Date
    01 Apr 2009
    Posts
    5

    Default Re: |Apa Kata Anda Tentang 'Breast Pump Medela'?|

    Salam..
    izinkan ku menyahut seruan mu wahai tuan rumah..

    saya pun nak kongsi citer ttg medela harmony gak..(sebab tu jela pam medela yang ku ada pun)

    citer ni pada julai 2006..
    lps 3bln bersalin (2bln cuti bersalin+sebulan cuti tanpa gaji)..dapat tawaran kerja baru yang dekat dengan hubby, so ada masa seminggu jer utk ajar anak minum ebm thru bottle dan buat stok..(at least utk sehari) dengan berbekalkan pam pertama saya sjenis pam batery operated yang berharga rm99 ketika itu (jenama dirahsiakan) saya pun start pam utk buat stok, punya la susah..1/2 jam dpt 0.5oz je..dah la sakit pastu "makan" bateri lak tu..

    nangis2 tension masa tu, mr. hubby ku pun browse internet, dan berjumpalah dgn portal penyusuan yang paling famous di malaysia sekarang-kredit to susuibu.com, lalu saya pun menghubungi pn.kamariah mohd. alwi sambil nangis2 ngadu (thanks sis..) dia syorkan 2 jenis pam ketika itu a***t dan medela, medela jadi pilihan sepertimana yang tuan rumah kata sebab ringkas dan mudah..tak banyak parts.
    lps setahun mengapam secara tegar dgn harmony, saya pun up grade b.pump kepada double pump jenama sp**t*a..tapi tak let go pun harmony ku yg amat ku sayangi..kedua-dua pam tu amat berjasa di atas kejayaan menyusukan anak sulung saya sepenuhnya..

    kini saya dah hampir 11bln menyusukan sepenuhnya anak kedua saya dgn bantuan pam yg sama, medela harmony ku yg dah berumur 3 tahun lebih baru sahaja menunjukkan tanda2 yg dia telah "bekerja" terlalu kuat..saya baru jer gantikan a few part yang dah mula haus..(diaprhagm,valve). YANG MENARIKNYA TENTANG MEDELA-kita hanya perlu ganti part tertentu sahaja bila part itu bermasalah BUKAN GANTI THE WHOLE PUMP..
    tu jela pengalaman saya ttg medela..walau bagaimanapun freestyle sentiasa hadir dalam mimpi saya..hihihi...

    -------------------------------------------------------------------------
    http://littlehero-shopforyourpreciousone.blogspot.com/

  3. #3
    Peniaga Supreme @ Causeway Mall
    Join Date
    04 Jun 2009
    Posts
    252

    Default Re: |Apa Kata Anda Tentang 'Breast Pump Medela'?|

    Violet dearie, thanks for your testi..

    Saya pun TERLALU banyak terhutang budi pada susuibu.com! (Do I know you?? )

    Oh yess.. Harmony saya alhamdulillah setakat ini belum menunjukkan apa2 'keuzuran'.. bagusss banget!!

    FS pun selalu menghantui mimpi2ku.. adushh..



  4. #4
    Peniaga Supreme @ Causeway Mall
    Join Date
    04 Jun 2009
    Posts
    252

    Default Re: |Apa Kata Anda Tentang 'Breast Pump Medela'?|

    Meh la kawan2.. kita sama2 share pengalaman kita.. Semoga dapat dijadikan panduan buat mommies yang masih lagi tercari2 pam yang sesuai..

  5. #5
    Peniaga @ D'Airiz Plaza
    Join Date
    01 Apr 2009
    Posts
    5

    Default Re: |Apa Kata Anda Tentang 'Breast Pump Medela'?|

    Quote Originally Posted by Mrs. H View Post
    Violet dearie, thanks for your testi..

    Saya pun TERLALU banyak terhutang budi pada susuibu.com! (Do I know you?? )
    rasenya tak kenal kot... sebab saya silent reader tegar susuibu.com..dah dekat 4thn jadik member tapi tak penah sekalipun post..lebih senang mengambil ilmu dari situ....ku buka..ku print dan ku binding mana2 ilmu yang penting..dan ku praktikkan..alhamdulillah berhasil..

  6. #6
    Peniaga Supreme @ Causeway Mall
    Join Date
    04 Jun 2009
    Posts
    252

    Default Re: |Apa Kata Anda Tentang 'Breast Pump Medela'?|

    Quote Originally Posted by violet44 View Post
    rasenya tak kenal kot... sebab saya silent reader tegar susuibu.com..dah dekat 4thn jadik member tapi tak penah sekalipun post..lebih senang mengambil ilmu dari situ....ku buka..ku print dan ku binding mana2 ilmu yang penting..dan ku praktikkan..alhamdulillah berhasil..
    Saya dulu2 agak 'rancak' gak la kat SI. Masa tu muda2 kan.. Im sooo excited. Since dah ada anak 2, dah slow sikit, kadang2 je.. Sekarang saya pun dah jadi silent reader jugak..

  7. #7

    Default Re: |Cerita Tentang Pam Susu|

    akumm ..
    saya ni actuli anak dh nak masuk 3...pengalaman lepas2 susu saya mmg tak banyak..mak2 bidan kata saya jenis susu sikit...tp saya tak percaya sgt kata2 depa tu...mmg sedih gak la..yg 3rd ni saya berazam nak bg dia susu ibu jer...so post2 di atas akan ku jadikan panduan...tq

  8. #8
    Peniaga Supreme @ Causeway Mall
    Join Date
    04 Jun 2009
    Posts
    252

    Default Re: |Cerita Tentang Pam Susu|

    Quote Originally Posted by mdmzai79 View Post
    akumm ..
    saya ni actuli anak dh nak masuk 3...pengalaman lepas2 susu saya mmg tak banyak..mak2 bidan kata saya jenis susu sikit...tp saya tak percaya sgt kata2 depa tu...mmg sedih gak la..yg 3rd ni saya berazam nak bg dia susu ibu jer...so post2 di atas akan ku jadikan panduan...tq

    Pregnant yg no 3 dah ke skrg ni? Sama la kita.. Saya pun tgh pregnant yg ke 3, n im still breastfeed my 2nd doter . Alhamdulillah..

    Tentang susu sikit or banyak tu sebenarnye semua depends kat diri kita sendiri. Pemakanan yg teratur, minum air dengan banyak, mind setting- positive thinking, mkn sayur + buah banyak2.. InsyaAllah.. Susu akan banyak.. Saya doakan anak ketiga ni mdmzai79 dapat menyusukan smpi 2 tahun! Amin..

  9. #9
    Peniaga Supreme @ Causeway Mall
    Join Date
    04 Jun 2009
    Posts
    252

    Default ::Inverted @ Flat Nipples::

    Quote Originally Posted by semek View Post
    Salam Kak H, saya tgh peknen 34 minggu..n still tercari2 breast pump, ni anak ke 2, yang 1st dulu tak bf pun cuz puting saya ni jenis yang flat screen...huhu, bila nak susukan baby kene gentel2 dulu, baru la tersembul puting nyer..tu yang sakit ati tu and saya pun giveup, tapi bila baca dalam net rupa2nya masih boleh susukan bayi..n ade terbaca dlm satu forum ni, kalo kita slalu pump susu, nanti puting akan terkeluar sendiri..betulke? So, kes mcm saya ni akak rekemenkan pakai yang mana? Tak mo la nanti beli ratus2 tersimpan ajer lam kotak..huhuhu..tulun la kak, memang nak eksklusip bf baby yang 2nd ni..
    Quote Originally Posted by roz967 View Post
    Semekum... bila terbaca pasal BF saya pun sokong sgt. Kepada 'SEMEK' semoga berjaya, set you positive mind. Saya pun ada masalah yag sama cam awak. Lepas guna Medela Swing. Suma settle.Tak rugi pelaburan yg dibuat tu...Sekarang saya mengandung anak ke 4, insyaallah akan teruskan BF. Chayok! Chayok
    Quote Originally Posted by semek View Post
    Babies breastfeed, not "nipple-feed", and if a baby is able to take in a good mouthful of breast, most types of inverted or flat nipples will not cause a problem during breastfeeding. Yes..yes..kata2 semangat untukku!!! Hhuhuhu Thanks akak untuk link yang berguna itu..wokeh2, set..gaji ujung bulan ni kan ku laburkan untuk Harmony.. Mudah-mudahan harmonilah masa BF nanti..k kak, keep in touch!

  10. #10
    Ahli Emas
    Join Date
    15 Dec 2005
    Posts
    1,076

    Default Re: |Cerita Tentang Pam Susu|

    Saya guna 'cooler bag' tajuk MLO. Semua muat dlm beg tu, 4 botol MLO, 3 ice packs ngan pam Medela ku.

    Berapa harga semua di atas? Puan pam terus guna botol MLO tu ke?

  11. #11
    Peniaga Supreme @ Causeway Mall
    Join Date
    04 Jun 2009
    Posts
    252

    Default Re: |Cerita Tentang Pam Susu|

    Quote Originally Posted by eyta View Post
    Saya guna 'cooler bag' tajuk MLO. Semua muat dlm beg tu, 4 botol MLO, 3 ice packs ngan pam Medela ku.

    Berapa harga semua di atas? Puan pam terus guna botol MLO tu ke?
    Dear, cooler bag tu beli asing. Dalam cooler bag tu ada 3 ice packs, 6 botol MLO. Harga dalam RM145.

  12. #12

    Senyum Re: |Cerita Tentang Pam Susu|

    salam,

    sy sdg mengandung anak yg ke3..dan sdg menanti kelahirannya..biler tgk ramai yg bf bb..teringin rasenya nak mencuba sbb sblm nih tk pernah dpt lamer pun pastu dah campur..mybe sbb tak de pam yg seperti dikata..

    sy pun dah mula bace di laman SI tuk dpt bnyk info psl ni..kemudian browse sini jumpe kedai Mrs H..hehehe

  13. #13
    Peniaga Supreme @ Causeway Mall
    Join Date
    04 Jun 2009
    Posts
    252

    Gelihati Re: |Cerita Tentang Pam Susu|

    Quote Originally Posted by ibu2AZ View Post
    salam,

    sy sdg mengandung anak yg ke3..dan sdg menanti kelahirannya..biler tgk ramai yg bf bb..teringin rasenya nak mencuba sbb sblm nih tk pernah dpt lamer pun pastu dah campur..mybe sbb tak de pam yg seperti dikata..

    sy pun dah mula bace di laman SI tuk dpt bnyk info psl ni..kemudian browse sini jumpe kedai Mrs H..hehehe
    Dear, tgh peknen ke 3 gak ke? Sama la saya ni.. tp sy due Feb next year. Bagus tu nak fully BF. Mudah2an semua usaha dipermudahkan. Byk2 studi kat SI tu..

    SI is my 'sifu'. Dari 'zero' smpi la boleh mengepam skrg ni semuanye atas jasa SI. Alhamdulillah..

  14. #14

    Senyum Re: |Cerita Tentang Pam Susu|

    Mrs H,

    congrats ek..on ur 3rd preggy...
    thanks 4 ur advice too..ermm tuh lah..harap pam MH i nanti dpt membantu i bf bb..insya-allah

  15. #15
    Peniaga Supreme @ Causeway Mall
    Join Date
    04 Jun 2009
    Posts
    252

    Default Re: |Cerita Tentang Pam Susu|

    Quote Originally Posted by ibu2AZ View Post
    Mrs H,

    congrats ek..on ur 3rd preggy...
    thanks 4 ur advice too..ermm tuh lah..harap pam MH i nanti dpt membantu i bf bb..insya-allah
    InsyaAllah.. di mana ada kemahuan di situ ada jalan.. usaha + tawakkal..

  16. #16

    Ibu Jari Keatas Re: |Cerita Tentang Pam Susu|

    saya baru beli medela swing.. best sangat!! tak menyakitkan, mudah dibawa, mudah guna (guna elektrik @ 4 biji bateri), tak bising, menghasilkan susu yang produktif dulu guna pureen bateri selama 6 bulan. makin lama guna makin sakit. so usha kat susuibu.com terus dapat apa yang saya idam2kan.. tq medela swing... swing2...tak mahal sangat n mampu milik..

  17. #17
    Peniaga Supreme @ Causeway Mall
    Join Date
    04 Jun 2009
    Posts
    252

    Default Re: |Cerita Tentang Pam Susu|

    Quote Originally Posted by umi_ain View Post
    saya baru beli medela swing.. best sangat!! tak menyakitkan, mudah dibawa, mudah guna (guna elektrik @ 4 biji bateri), tak bising, menghasilkan susu yang produktif dulu guna pureen bateri selama 6 bulan. makin lama guna makin sakit. so usha kat susuibu.com terus dapat apa yang saya idam2kan.. tq medela swing... swing2...tak mahal sangat n mampu milik..
    Bestnye umi_ain.. Mcm semua nak beli kalau boleh.. Hehehe..

  18. #18

    Default Re: |Cerita Tentang Pam Susu|

    macam ner nak oder medela set nie...tlg citer skit..?? or PM saya
    tq

  19. #19
    Peniaga Supreme @ Causeway Mall
    Join Date
    04 Jun 2009
    Posts
    252

    Default Re: |Cerita Tentang Pam Susu|

    Quote Originally Posted by cikLiz View Post
    macam ner nak oder medela set nie...tlg citer skit..?? or PM saya
    tq
    Sila cek PM ek..

  20. #20

    Default baby tak cukup bulan (8 bulan)

    salam semua ader saper2 tak yang ade pengalaman baby dia tak cukup bulan (8 bulan). lahir 15.7.2009 dapat ank perempuan tpi tak cukup bulan. berat 1.55 kg. baby masih di hospital dlm cermin kena tahan.

 

 
Page 1 of 5 12345 LastLast

Bookmarks

Bookmarks

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •